Encanto

2021

8
Recensie Encanto (2021)

De familie Madrigal leeft in een fantasierijk oord genaamd Encanto. Iedereen bevat een speciale, magische kracht die ze gebruiken om hun gemeenschap te helpen. Echter heeft Mirabel als enige nooit een kracht gekregen en dit begint steeds meer aan haar te knagen.

Encanto is door op 1 december 2021 beoordeeld met een 8 / 10.

Wie is er niet opgegroeid met Disney's catalogus aan animatiefilms. Het bedrijf heeft een signatuur, hét ding wat iedereen associeert met de naam Disney: hun aanstekelijke muziek. Altijd pakkend met nummers die nog dagen in je hoofd blijven spoken. De laatste jaren wisselen ze het af. Films zonder muziek, zoals Zootropolis (2016) & Raya and the Last Dragon (2021), en de terugkeer van hun musical-achtige verfilmingen, waaronder Vaiana (2016), Frozen 2 (2019) & nu Encanto. Laatstgenoemde met liedjes geschreven door Lin-Manuel Miranda. Persoonlijk vind ik deze muzikale-films heerlijk om naar te kijken.

In Encanto volgen we de familie Madrigal, trots geleid door Abuela en haar ouderwetse manier van regelmaat en orde. Ze botst voornamelijk met haar kleindochter Mirabel, de enige in de familie die geen magische kracht heeft gekregen. Hierdoor is ze altijd het buitenbeentje geweest en probeert ze tevergeefs indruk te maken op familieleden die haar vaak genoeg niet zien staan. Wanneer de magische krachten in gevaar lopen is Mirabel de enige die kan helpen om een ramp te voorkomen.

‘Een kleurrijke explosie dat zowel heerlijke Colombiaanse swingmuziek bevat als een dosis ouderwetse Disney-magie.’

Hier hebben we eindelijk een Disney-film die zich focust op één ding zonder afleidingen. De definitie van een echte familiefilm, aangezien het gehele verhaal gaat om de buitengewone persoonlijkheden van de Madrigal's. Er is geen plottwist of onverwachte slechterik die de boel komt verzieken, wat een verfrissende verrassing. Alle tijd gaat naar Mirabel en haar zoektocht om zich meer verbonden te voelen met de rest van haar familie. Zo is Encanto gemaakt voor ieder kind dat zich ooit anders heeft gevoelt dan de rest, de rare snuiter van de klas of het lachertje van de familie.

Tijdens dit avontuur komen genoeg komische momenten voorbij, maar gelukkig gaat de subtiliteit nooit verloren. Door middel van muziek komen we bijvoorbeeld te weten dat Mirabel's zusters zich misschien net zo ongelukkig voelen als haar. De hoge en soms perfecte verwachtingen die de familieleden hebben naar elkaar toe breekt ze langzaam van binnen. De verouderde aanpak van Abuela moet op de schop zodat iedereen weer het beste uit zichzelf kan halen.

Disney weet als geen ander met je emoties te spelen. De climax bevat een boodschap die je misschien ziet aankomen, maar ondanks dat komt hij net zo hard binnen. Het draait allemaal om (zelf) acceptatie en inzien dat je samen als team, als familie, elk obstakel kan overkomen. Niemand heeft een magische kracht nodig om speciaal te zijn - uiteindelijk zijn we dat allemaal op onze eigen, unieke manier. Encanto viert hiermee de liefde tussen familieleden en na afloop wil je ze zelf ook een dikke knuffel geven.

Het bedrijf lijkt zich sinds afgelopen decennium meer te focussen op diversiteit binnen hun projecten. Ze doen hun best met het representeren van verschillende landen en culturen. Zoals Mexicaans met Coco (2017), Italiaans met Luca (2021) en nu Colombiaans met Encanto. Deze aanpak wordt gewaardeerd, vandaar dat ik dit belicht. Hiernaast bevat de film adembenemende animatie dat een kleurrijke explosie op het scherm creëert. Paar dit aan Lin-Manuel Miranda's Colombiaanse swingmuziek en de ontroerende boodschap op het eind en zie de Disney-magie weer even helemaal terugkeren. Wat voelt dat toch goed.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Encanto:

Pluspunten Encanto

Beeldschone animatie, Colombiaanse swingmuziek van Lin-Manuel Miranda, Intiem en kleinschalig verhaal over één familie, Bevat geen standaard slechterik, Een kleurrijke explosie op het scherm, Hartverwarmende en subtiele momenten, Prachtige boodschap over acceptatie en liefde binnen een familie, Wederom het belichten van een nieuwe cultuur wat zorgt voor diversiteit

Minpunten Encanto

-

Nuttige recensie

29 / 29 personen vinden deze recensie van Encanto nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series