Druk (2021)

Recensie Druk (2021)

Druk recensie

Door Kurt Velghe op
Martin is leraar geschiedenis in het middelbaar onderwijs. Net als zijn drie vrienden/collega’s zit hij in een dipje. Zijn relatie met zijn vrouw bereikt een historisch dieptepunt en hij is ook de drive, de spirit van het lesgeven kwijt. Op een dag komt Nikolaj met een controversiële theorie op de proppen van de Noor Finn Skårderud. Hij beweert namelijk dat een mens geboren wordt met minstens 0,5 promille te weinig alcohol in zijn bloed. Het viertal besluit dit uit te testen.

Aanvankelijk heb je het gevoel dat je naar een komedie zit te kijken. Als het viertal aan het experimenten slaat met alcohol leidt dat nogal vaak tot grappige situaties. Geleidelijk aan echter zien we ook de keerzijde van de medaille. Kortom, een typische tragikomedie waar Vinterberg een patent op heeft.

De vier hoofdrollen zult u zeker herkennen, want ze zijn wel vaker te zien in films van Vinterberg. Ze spelen dan ook de pannen van het dak, met Mikkelsen als Martin, de centrale figuur van de film. Ook de ‘zatte’ scènes zien er heel geloofwaardig uit.

Waar je bij aanvang zou denken dat je zit te kijken naar een verheerlijking van alcohol, blijkt algauw dat er ook een keerzijde aan deze medaille is, dat alcohol uiteindelijk toch niet de verhoopte troost biedt.. De vrienden gaan altijd maar een stapje verder en lijken zelf het gevaar van hun avontuur niet in te zien. Uiteindelijk is dit één grote ode aan het leven en dat wordt heel duidelijk in de schitterende eindscène, met What a life van Scarlet Pleasure op de achtergrond. Deze Druk haalt net niet het niveau van Festen (1998) of Jagten (2012), maar is voor de rest meer dan de moeite van je tijd waard.

Druk draait sinds 19 augustus in de bioscoop.

Cast: Mads Mikkelsen Thomas Bo Larsen Maria Bonnevie Lars Ranthe
Susse Wold Magnus Millang Helene Reingaard Neumann
Regie: Thomas Vinterberg
Genre: Komedie Drama
Speelduur: 1:56 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Druk:

Pluspunten

De acteurs, Mads Mikkelsen, Soundtrack, Humor, Tragiek, Knap gespeelde dronkemansscènes

Minpunten

Af en toe wat vrijblijvend

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Druk met een 8 / 10.

8

Druk is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

1 / 5 personen vinden deze recensie van Druk nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Druk
Relevante films binnen het genre Komedie
7,2
Recensie Free Guy (2021)
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)
7,5
Recensie Mijn Vader is een Saucisse (2021)
5
Recensie Mandibules (2021)
5
Recensie Tom & Jerry (2021)
8
Recensie The Mitchells vs the Machines  (2021)