Cold Case Hammarskjöld

2019

7,5
Recensie Cold Case Hammarskjöld (2019)

Deens journalist en documentairemaker Mads Brügger onderzoekt een stukje geschiedenis waarbij de lijn tussen feit en fictie flinterdun is.

Cold Case Hammarskjöld is door op 9 april 2019 beoordeeld met een 7,5 / 10.

In Cold Case Hammarskjöld wordt de doodsoorzaak van VN Secretaris Generaal Dag Hammarskjöld nader onderzocht en belicht. Het overlijden van Hammarskjöld roept vragen op welke ruim een halve eeuw na dato nog steeds onbeantwoord zijn. Deens journalist en documentairemaker Mads Brügger bijt zich vast en weet zich gemotiveerd dit mysterie op te lossen.

Brügger weet zich met de nodige humor en zelfspot deze taaie materie toegankelijk te presenteren. Na een stroeve inleiding krijgt de film meer vaart en weet het met name te boeien door de bizarre ontwikkelingen. De film zit vol met theorieën, echter bewandelt Brügger een dunne lijn waarbij feiten nog nauwelijks van fictie te onderscheiden valt. Dit is zonde en doet de documentairemaker zichzelf mee te kort. Hiermee is de kracht van de film tevens de zwakte.

Cold Case Hammarskjöld is een sterke, inhoudelijk documentaire die ernstige materie behandelt. Wanneer de kaders bekend zijn ontvouwt zich een bizar stukje onderzoeksjournalistiek. De wijze waarop dit in beeld is gebracht is origineel en maakt complexe materie toegankelijk. Daarnaast nodigt het uit een stukje wereldgeschiedenis nader te onderzoeken.

Te zien op Cineville

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Cold Case Hammarskjöld:

Pluspunten Cold Case Hammarskjöld

Inventief, Zelfspot, Uitermate boeiend en onderhoudend

Minpunten Cold Case Hammarskjöld

Taai en traag

Over Cold Case Hammarskjöld

Regie

Mads Brügger

Cast

-

Genre

Drama

Thema

MysterieDetectiveMoord

Taal

EngelsBuitenlands

Duur

2:08 uur

Nuttige recensie

5 / 5 personen vinden deze recensie van Cold Case Hammarskjöld nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series