Carrie (1976)

Recensie Carrie (1976)

Carrie recensie

Door Vince Christiaans op
Carrie (Sissy Spacek) wordt gepest door haar klasgenoten en gekweld door haar strenggelovige moeder (Piper Laurie). Niemand weet echter dat het eenzame meisje angstaanjagende telekinetische krachten bezit.

Het aantal Stephen King-verfilmingen is anno 2017 opgelopen tot een uitgebreide verzameling geslaagde en minder geslaagde pogingen om zijn duistere visie te vertalen naar het witte doek. Toch kan er maar één de eerste zijn en dat is Carrie. 


Deze rauwe horrorfilm is zijn kracht nog niet verloren. Hier en daar kraken de effecten een beetje, maar de zorgvuldige spanningsopbouw is bewaard gebleven. Vooral de bloederige climax tijdens het eindejaarsbal is zenuwslopend, om over het laatste schrikmoment nog maar te zwijgen...

Later maakte regisseur Brian De Palma furore met o.a. Scarface (1983) en The Untouchables (1987). Zijn eigenzinnige stijl is in Carrie al goed te herkennen. Zo vallen de exploitatie van christelijke symboliek en het gebruik van split-screen in de bovengenoemde gruwelscène meteen op.

Daarnaast is het acteerwerk van hoge kwaliteit. Sissy Spacek schetst een aangrijpend portret van een gekwelde tiener, terwijl Piper Laurie de groeiende waanzin van Carrie's moeder vol overgave tot leven wekt. Het leverde hen beiden een Oscarnominatie op, respectievelijk voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol en Beste Vrouwelijke Bijrol. Een zeldzame prestatie in het horrorgenre. 

Cast: Sissy Spacek Piper Laurie Amy Irving William Katt
Betty Buckley Nancy Allen John Travolta
Regie: Brian De Palma
Genre: Horror Klassieker Boekverfilming
Speelduur: 1:38 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Carrie:

Pluspunten

Spanning, Acteerwerk Spacek en Laurie, Sterke regie, Muziek van Pino Donaggio, Inventief gebruik van split-screen en christelijke symboliek, Iconische climax

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Carrie met een 8,5 / 10.

8,5

Carrie is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

15 / 16 personen vinden deze recensie van Carrie nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Carrie
Filmklassieker Carrie door Vince
Relevante films binnen het genre Horror
7
Recensie The  Twilight Zone: The Movie (1983)
7,5
Recensie Freaky (2020)
6
Recensie The Dark and the Wicked (2020)
7
Recensie His House (2020)
6
Recensie Kadaver (2020)
8
Recensie The Haunting of Bly Manor (2020)