Brimstone (2017)

Recensie Brimstone (2017)

Brimstone recensie

Door Rick Schuttinga op
Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische thriller over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.

Brimstone wordt in Nederland nadrukkelijk gepresenteerd als de nieuwste film van Martin Koolhoven, regisseur van eigen bodem. Misschien heeft het te maken met vaderlandsliefde. Hoe dan ook, we mogen trots zijn op de Nederlandse inbreng in Brimstone - en dat is meer dan alleen Koolhoven en Van Houten.

De film is opgedeeld in hoofdstukken en die werken steengoed. In ieder deel zitten zowel hints als verklaringen. Steeds nieuwe mysteries die uiteindelijk worden ontrafeld. De subtiele herkenningspunten tonen de finesse, net als de unieke personages per hoofdstuk.

Brimstone is keihard, zonder het overdreven Hollywood-sausje. En juist dat maakt het ongecensureerde geweld nóg indringender. Dit is geen brave film, maar door de ongemakkelijke scènes concluderen dat een film als deze geen bestaansrecht heeft, is de wereld bekijken met oogkleppen op.

Wat Brimstone goed begrijpt is dat spanning in een thriller essentieel is. Continue dreiging met ondersteuning van de verzorgde soundtrack van Tom Holkenborg aka Junkie XL.
De aandacht van het verhaal valt soms even weg, maar toont op die momenten juist gedetailleerde cinematografie. Aandacht voor alles, ín alles.

Cast: Dakota Fanning Guy Pearce Emilia Jones Kit Harington
Carice van Houten
Regie: Martin Koolhoven
Genre: Western Thriller Religie
Speelduur: 2:28 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Brimstone:

Pluspunten

Hoofdstukken, Hints, Verklaringen, Mysteries, Spanning, Finesse, Unieke personages, Keihard, Ongecensureerd, Soundtrack, Cinematografie

Minpunten

Aandacht valt soms even weg.

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Brimstone met een 9 / 10.

9

Brimstone is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

29 / 30 personen vinden deze recensie van Brimstone nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Brimstone
Rick zag Brimstone tijdens Amongst Friends
Relevante films binnen het genre Western
7,8
Recensie News of the World (2021)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8
Recensie High Noon (1952)
7,5
Recensie Midnight Cowboy (1969)
8,5
Recensie The  Ballad of Buster Scruggs (2018)
7
Recensie The Sisters Brothers (2018)