Benedetta

2021

7,5
Recensie Benedetta (2021)

Aan het einde van de zeventiende eeuw sluit Benedetta Carlini zich aan bij het klooster in Pescia, Toscane. Al vanaf jonge leeftijd beleeft de non religieuze visioenen en is ze schijnbaar in staat om wonderen te verrichten.

Benedetta is door op 22 oktober 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Benedetta is de nieuwe film van Paul Verhoeven welke in première ging op het filmfestival van Cannes en daar voor commotie zorgde vanwege seksuele handelingen met een Mariabeeldje. De film zelf gezien hebbende blijkt het een storm in een glas water te zijn. Er is enige ruimte voor dramatisering en de seksuele relatie tussen de twee nonnen heeft Verhoeven handig gebruikt voor wat reuring.

Kijkend naar de rest van de film volgt Verhoeven redelijk trouw de ware gebeurtenissen. Benedetta Carlini leefde in het Italiaanse Pescia van 1591 tot 1661. Ze werd non in het klooster, had visioenen, ontving de stigmata, werd verkozen tot abdis, had een seksuele relatie met Bartolomea Crivelli en er werd onderzoek naar haar gedaan vanwege eventuele misleiding en onzedelijk gedag.

‘Lesbische nonnen in een katholiek klooster [...] dat zorgt natuurlijk voor schuring.’

Tot zover de geschiedenisles - de film Benedetta toont het veel boeiender. Los van de uitstekende productie is vooral het onderwerp interessant in combinatie met het tijdsbeeld. Lesbische nonnen in een katholiek klooster, zo'n vierhonderd jaar geleden; dat zorgt natuurlijk voor schuring. De seks is sensueel en licht erotisch, maar geen moment pornografisch of aanstootgevend.

Wat steeds krachtig naar voren komt is de vraag of God echt via Benedetta spreekt. Alle zusters, moeder-overste, de pauselijke nuntius en haar geliefde Bartolomea twijfelen erover, maar weten niets zeker. Iedereen behalve zijzelf en het volk buiten de veilige dikke muren zijn zeker van hun geloof. En de kijker? Die twijfelt ook steeds maar weer, met ieder been in het andere kamp.

Benedetta is een goede en boeiende film, maar nergens bijzonder. Hij zal in de vergetelheid raken, met uitzondering dan van die ene rel - die uiteindelijk reuze meevalt.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Benedetta:

Pluspunten Benedetta

Goed, Boeiend, Trouw aan ware gebeurtenissen, Combinatie onderwerp en tijdsbeeld, De vraag of ze oprecht is of niet

Minpunten Benedetta

-

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Benedetta nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series