Archive 81 - Seizoen 1

2022

8
Recensie Archive 81 - Seizoen 1 (2022)

Dan Turner restaureert een verzameling beschadigde videobanden uit 1994, daardoor maakt hij kennis met documentairemaker Melody Pendras en haar onderzoek naar een sekte.

Archive 81 - Seizoen 1 is door op 31 januari 2022 beoordeeld met een 8 / 10.

Alle acht afleveringen van Archive 81 hebben een eigen sfeer. Steeds weer iets anders dan het voorgaande, als zijnde hoofdstukken, en toch past alles naadloos samen als één geheel. De Netflix-serie is onder andere geproduceerd door horror-grootmeester James Wan. Zonder mede-producent en schrijver Rebecca Sonnenshine te schofferen, komt de kwaliteit dus niet als een verrassing.

Er valt te lezen dat Archive 81 verwijst naar Dante's Inferno, een reis in negen cirkels naar de hel, maar los van wat naamsverwijzingen heeft het verhaal geen link. Dit is een occult-verhaal over rituelen, heksen en demonen. Geheimen en mysteries om mee te puzzelen. Gesetteld in een kille villa in de bossen, iets wat de isolatie van Dan versterkt.

‘Een occult-verhaal over rituelen, heksen en demonen. Geheimen en mysteries om te ontrafelen.’

Bevat geen jump- of cheapscares. De serie zet een sterke sfeer neer. Een spannende vertelling waar ieder moment iets kan gebeuren. De kleine mysteries, die stukje voor stukje worden ontrafeld. De spanning die daarbij komt kijken, de nieuwsgierigheid die wordt gewekt. Archive 81 is een sterke sferische horrorserie.

Ieder personage wordt omhuld met raadsels. Naarmate je hen leert kennen past ieder personage steeds beter in het verhaal. Het hoofd-duo is sterk: Mamoudou Athie als Dan Turner in het heden en Dina Shihabi als Melody Pendras in 1994. De diverse links tussen de twee periodes is tof. Je verwacht dat de makers hiermee over de grens gaan, maar de samensmelting wordt nergens overdreven.

Het is zoals bij veel verhalen; het mysterie trekt aan, de reis is daardoor spannend, maar als de vragen zijn beantwoord is de aantrekkingskracht verdwenen. Dit is wat gebeurt in de laatste aflevering, die is wat magertjes. De slotscène daarentegen is weer meesterlijk en zet de deuren open voor een vervolg.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Archive 81 - Seizoen 1:

Pluspunten Archive 81 - Seizoen 1

Eén geheel, James Wan en Rebecca Sonnenshine, Kwaliteitshorror, Slotscène, Occult, Spannend, Setting, Geen jump- en cheapscares, Sterke sfeer, Mysteries, Sferisch, Mamoudou Athie en Dina Shihabi, Links tussen periodes

Minpunten Archive 81 - Seizoen 1

Verwijzing naar Dante's Inferno, Verdwenen mysterie laatste aflevering

Nuttige recensie

5 / 5 personen vinden deze recensie van Archive 81 - Seizoen 1 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere horrorfilms en -series