Aladdin (1992)

Recensie Aladdin (1992)

Aladdin recensie

Door Jordy Gomes op
Wanneer een magische lamp in de handen van Aladdin (Scott Weigner) terechtkomt, gebruikt hij deze om het hart van princes Jasmine (Linda Larkin) te veroveren.

Met het succes van The Little Mermaid (1989) belandde Disney in de zogeheten Disney Renaissance periode. In dit tijdperk, van 1989 t/m 1999, produceerde Disney misschien wel de sterkste titels uit hun gigantische catalogus, waaronder Aladdin (1992). Met de live action remake van Aladdin (2019) om de hoek nemen we een kijkje naar het origineel, dat vooral bekend staat om zijn scherpe humor. 


Voor zowel jong als oud staat het komische aspect als een huis. Kinderen kunnen genieten van Abu het aapje of de geinige opmerkingen van papegaai Iago (Gilbert Gottfried). Waarnaar volwassen getrakteerd worden op de Genie, onvergetelijk gespeeld door komedie-legende Robin Williams. Met zijn geïmproviseerde dialogen, hilarische verwijzingen en hyperactieve houding weet Genie nog steeds het meest memorabele element te zijn uit de film. Hiernaast laat ook de soundtrack, met heerlijke meezing nummers en een prachtig duet tussen Aladdin en Jasmine (A Whole New World), een grootse indruk achter. 

Binnen de Disney bibliotheek blijft Aladdin als pure komedie nog steeds ongeëvenaard. Een avontuurlijk, magisch, maar bovenal hilarisch animatie-pareltje voor alle leeftijdscategorieën.

Cast: Scott Weinger Linda Larkin Robin Williams Jonathan Freeman
Gilbert Gottfried Jim Cummings Douglas Seale Frank Welker
Regie: Ron Clements John Musker
Genre: Animatie Familie Musical Klassieker
Speelduur: 1:30 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Aladdin:

Pluspunten

Prachtige handgetekende animatie, Avontuurlijk verhaal, Sterke bijrol voor Robin Williams als de Genie, Jonathan Freeman als de gluiperige Jafar, Geinige opmerkingen van Gilbert Gottfried als Iago, Hilarische grappen en verwijzingen door de film heen, Fantastische muziek van Alan Menken, Howard Ashman en Tim Rice, Spannende ontknoping

Minpunten

-

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Aladdin met een 9 / 10.

9

Aladdin is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

40 / 43 personen vinden deze recensie van Aladdin nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Aladdin
Filmklassieker Aladdin door Jordy
Relevante films binnen het genre Animatie
7,5
Recensie Raya and the Last Dragon (2021)
8
Recensie The Mitchells vs the Machines  (2021)
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
8,8
Recensie Soul (2020)
8
Recensie Fantasia (1940)
5,5
Recensie The Spongebob Movie: Sponge on the Run (2020)