Filmjaar 2020

Het jaar 2020 is ten einde, tijd voor een overzicht van weer een uitstekend filmjaar.
Natuurlijk kunnen we aan de hand van de hoogste beoordelingen statische tops samenstellen. Maar film is emotie, en daarom kijken we terug op 2020 met ons gevoel en laten we die voor ons spreken.
Maar ook de onderkant van de top-lijstjes komen voorbij; de flops. Verder kijken we vooruit op 2021. Alvast vele fijne voorstellingen gewenst in bioscopen die hun deuren weer wagenwijd open mogen zetten!

Vince Christiaans

Top 3 van 2020

8,5
The Painted Bird (2020)
8,5
The Invisible Man (2020)
9
1917 (2020)
 1. The Painted Bird Deze zeer trouwe boekverfilming zoekt altijd naar het contrast tussen schoonheid en zwartgalligheid.
 2. The Invisible Man De personages staan centraal, de spanning wordt steevast opgeschroefd en de thematiek is vreselijk actueel.
 3. 1917 De prachtig geschoten beelden maken zo een onuitwisbare indruk. Het geheel is zo effectief dat je al het technisch vernuft achter de schermen vergeet.

Verrassingen van 2020
De onverwachte parels zijn misschien wel de mooiste.

8
The Vast of Night (2020)
8
Color Out of Space (2020)
7,5
Borat Subsequent Moviefilm (2020)
 1. The Vast of Night Dit is een visueel inventieve debuutfilm, die ondanks het onderwerp ook kijkers met een aversie tegen sciencefiction zal aanspreken.
 2. Color Out of Space Deze H.P. Lovecraft-verfilming is hier en daar aan de ruwe kant, maar het buitenaardse effect van Richard Stanley's film valt niet te ontkennen.
 3. Borat Subsequent Moviefilm Dit komische vervolg is eigenlijk precies wat we nodig hebben in deze tijd. Een humoristische afleiding van de verdeeldheid en dat hardnekkige virus.

Flops van 2020

4
Artemis Fowl (2020)
4,5
Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020)
 1. Artemis Fowl Voor een regisseur die zich specialiseert in boekverfilmingen is het pijnlijk om te vernemen dat Kenneth Branagh deze keer de plank keihard misslaat.
 2. Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn Heel soms weet Margot Robbie door de kakofonie heen te prikken met oprechte humor en charme, maar vervolgens wordt ze weer angstig in haar bekende malletje gestopt.

2021

Een overzicht van een filmjaar zonder vooruitblik is niet compleet.
Dus waar kijk ik het meest naar uit in 2021? En welke films hoeven voor mij niet uit te komen dit jaar? Bij deze mijn vooruitblik.

Vooruitblik 2021
Films waar ik het meest naar uitkijk in 2021.

 1. Dune Helaas staat Dune nogmaals op de eerste plek in dit rijtje. Na het zien van de trailer heb ik nog meer zin in de release van deze boekverfilming van regisseur Denis Villeneuve.
 2. The Last Duel Een historisch drama over het laatste legale duel in de Franse geschiedenis, geregisseerd door Ridley Scott? Count me in!
 3. West Side Story Steven Spielbergs eerste musical is meteen een remake van een klassieker in het genre. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
 4. The French Dispatch Regisseur Wes Anderson heeft weer een sterrencast verzameld voor een karakteristieke komedie.
 5. No Time To Die Daniel Craigs laatste uitje als James Bond is ook meerdere malen uitgesteld, maar ik hoop nog altijd dat hij er een spectaculair einde aanbreit.

Doe-maar-niet in 2021
Films die voor mij niet zo nodig hoeven uit te komen in 2021 - of later wat dat betreft.

 1. Venom: Let There Be Carnage Het origineel was al niets om over naar huis te schrijven, laat staan een vervolg.
 2. Coming 2 America Eddie Murphy keert terug als Prince Akeem in een vervolg dat veeeeeeel te laat komt.
 3. Morbius Jared Leto als vampier in een nieuwe superheldenfilm. Ik had gehoopt dat hij na Suicide Squad (2016) zijn lesje wel geleerd had.