Filmjaar 2020

Het jaar 2020 is ten einde, tijd voor een overzicht van weer een uitstekend filmjaar.
Natuurlijk kunnen we aan de hand van de hoogste beoordelingen statische tops samenstellen. Maar film is emotie, en daarom kijken we terug op 2020 met ons gevoel en laten we die voor ons spreken.
Maar ook de onderkant van de top-lijstjes komen voorbij; de flops. Verder kijken we vooruit op 2021. Alvast vele fijne voorstellingen gewenst in bioscopen die hun deuren weer wagenwijd open mogen zetten!

Rick Schuttinga

Top 6 van 2020

10
Waves (2020)
9,5
Uncut Gems (2020)
9
The Painted Bird (2020)
9
Berlin Alexanderplatz (2020)
9
Tenet (2020)
9
1917 (2020)
 1. Waves De diversiteit van het omgaan met situaties komt mooi tot uiting. Daarmee is Waves een echte tweeluik; ze kunnen niet zonder elkaar, maar tonen ook een eigen beeld.
 2. Uncut Gems Adam Sandler levert een fantastische prestatie als de antiheld Howard Ratner. Hij is de losgeslagen idioot, schlemiel en aandoenlijk allemansvriend in één.
 3. The Painted Bird Zonder tijdsbesef verstrijken de bijna drie uur. In indringend zwart-wit wordt je via hoofdstukken geloodst langs de verdorvenheid in de mens.
 4. Berlin Alexanderplatz Berlin Alexanderplatz is een film die groeit. Nog dagen later spoken Francis (Welket Bungué), Reinhold (Albrecht Schuch) en Mieze (Jella Haase) door je hoofd.
 5. Tenet De uitdaging zit ik het ingewikkelde script. Hoe krijg je het geschreven? Hoe krijg je het kloppend? En hoe maak je er een consistente film van? Dit alles is aan producent, schrijver en regisseur Nolan goed besteed.
 6. 1917 De rauwe en directe actie voelt authentiek voor een slagveld. Iedere seconde telt en je leven kan in een vingerknip voorbij zijn.
 7. De top 6 van het jaar maak ik gewoon af naar een top 10. En dan zeggen dat er weinig goede films draaide dit jaar?

 8. Just 6.5
 9. Sweet Thing
 10. Never Rarely Sometimes Always
 11. The Lighthouse

Verrassingen van 2020
De onverwachte parels zijn misschien wel de mooiste.

8
Corpus Christi (2020)
8
A Beautiful Day in the Neighborhood (2020)
8
Sidik en de Panter (2020)
7,5
De Wraak van de Ninja (2020)
7
Calm with Horses (2020)
7,5
Babyteeth (2020)
 1. Corpus Christi Corpus Christi laat goed zien dat iemand niet alleen maar goed of slecht is. In de juiste omgeving kan het één opbloeien en het ander naar de achtergrond verdwijnen.
 2. A Beautiful Day in the Neighborhood Mister Rogers is een markant figuur, iemand die balanceert op de grens van de aardigste persoon doe je ooit hebt ontmoet enerzijds en een griezel met een tweede gezicht anderzijds.
 3. Sidik en de Panter De panter is het fysieke bewijs dat het land weer bewoonbaar is na zo'n lange tijd.
 4. De Wraak van de Ninja Onderwerpen die niet in een kinderfilm thuishoren en daardoor, in combinatie met animatie, zeer gedurfd.
 5. Calm with Horses De rauwe Ierse setting, het hopeloze stadje en de ruige mensen; Calm with Horses is niet bepaald een uitnodiging voor een vakantie, wél voor een anderhalf uur durende filmische ontsnapping naar een (gelukkig) onbekende wereld.
 6. Babyteeth De film stuurt je alle kanten op in emoties; grappig, herkenbaar, authentiek, hartverwarmend en emotioneel.

Tegenvallers van 2020
Films die de (hoge) verwachtingen niet hebben waargemaakt.

6
Rundfunk: Jachterwachter (2020)
6,5
Été 85 (2020)
6
Antebellum (2020)
4
Da 5 Bloods (2020)
4,5
Everything - The Real Thing Story (2020)
 1. Rundfunk: Jachterwachter De serie was top en hun theatershow nog veel beter. Hun magie werkt niet in film helaas, althans niet in Jachterwachter.
 2. Été 85 Hoge verwachtingen - kijkt met een schuin oog naar Call Me by Your Name (2018). Gelukkig is het een compleet andere film, maar de wendingen, het verhaal en de liefde vallen tegen.
 3. Antebellum De film is tot driekwart heel goed. Je bent nieuwsgierig naar het mysterie, maar wees gewaarschuwd; de clou is een enorme domper.
 4. Da 5 Bloods Da 5 Bloods is een bende. Theatraal en overdreven, zowel in acteren als muziek. Met nietszeggende shots tussendoor, eigenaardige effecten en opvallend misplaatste muziek.
 5. Everything - The Real Thing Story Oppervlakkig en eentonig. Met een totaal verkeerde focus. Teveel Ray en stock, véél te weinig muziek.

Flop van 2020

3
Peninsula (2020)
 1. Peninsula Na het terechte succes van Train to Busan (2017) moest er een vervolg komen... ik laat het hier verder bij, zoals de makers ook hadden moeten doen.

2021

Een overzicht van een filmjaar zonder vooruitblik is niet compleet.
En laat dat voor 2021 net even anders zijn. Een jaar zoals we hopelijk niet snel meer mee hoeven te maken. En hoeveel er echt tragische zaken zijn, kijk ik nu alleen even naar iets banaals als de bioscoopervaring. Films maken en kijken gaat toch wel door, de plek verschuift. De ideale plek om film te ervaren blijft echter nog twee weken gesloten.

Hoewel ik geen fan ben van duizend-in-één blockbusters verwelkom ik ze in 2021 met open armen. Dat betekent namelijk dat zalen weer ramvol zitten (waar ik ook niet van hou), maar bovenal betekent het dat alles weer wat normaler is en dat we in de bioscoop kunnen kijken naar film wanneer we maar willen, zo vaak als we maar willen, met wie we willen.

Op mijn filmlijst voor 2021 dus: alle films!