Filmjaar 2020

Het jaar 2020 is ten einde, tijd voor een overzicht van weer een uitstekend filmjaar.
2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van Corona, meerbepaald Covid-19.
Op filmvlak was ik vooral onder de indruk van de inhaalbeweging van de verschillende streaming-diensten. In mijn top 10 vind je dan ook verschillende films terug die dit jaar hun première kenden op één van de vele streaming-diensten (op alle lijsten samen staan er 7). En ondanks het ogenschijnlijk magere aanbod stelde ik toch met gemak een lijst samen van films die mij echt konden bekoren, evenals een aantal teleurstellingen en verrassingen. Kom mee en volg mij op mijn tocht doorheen het filmjaar 2020.

Kurt Velghe

Top 6 van 2020

Jojo Rabbit (2020)
10
Soul (2020)
1917 (2020)
9
Corpus Christi (2020)
9
Sound of Metal (2020)
9
The Trial of the Chicago 7 (2020)
 1. Jojo Rabbit Een parel van Taika Waititi. Doet af en toe denken aan La vità é bella, maar gaat uiteindelijk een andere richting uit. Een echte tragikomedie, met een lach en een traan.
 2. Soul Pixar flikt het 'm weer met deze schitterend geanimeerde en van een uitmuntende soundtrack voorziene ode aan het leven. CARPE DIEM!
 3. 1917 Een avonturenfilm die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als kijker word je helemaal ondergedompeld in de smerigheid van een loopgravenoorlog.
 4. Corpus Christi Daniel is een jonge delinquent die voorwaardelijk vrij komt. Hij doet zich voor als priester in een klein dorpje tot zijn verleden hem inhaalt. Een prachtig drama uit Tsjechië, met een hele mooie boodschap.
 5. Sound of Metal We volgen Ruben, een drummer van een metalband, die van de ene op de andere dag doof wordt. Knap verhaal, heerlijk gebracht door debuterend regisseur Darius Marder en de de pannen van het dak spelende hoofdacteur Riz Ahmed.
 6. The Trial of the Chicago 7 Schitterende geacteerd en vlot geschreven waargebeurd rechtbankdrama over een wraakroepende zaak uit 1968. Aaron Sorkin laat nog maar eens zien dat hij een meester is in het schrijven van boeiende dialogen.

Om mijn top 10 te vervolledigen, hierbij de nummers 7, 8, 9 en 10: Ford v Ferrari, The Invisible Man, Uncle Frank, Knives Out, Eté 85 en A Beautiful Day in the Neighborhood. Volgende films vielen net uit de boot: Parasite, Uncut Gems, Mosul, Muidhond, Klaus, Ma Rainey’s Black Bottom en Mank.

Verrassingen van 2020
Deze films haalden mijn top 10 niet, maar wisten me toch meer dan aangenaam te verrassen.

7,5
Unhinged (2020)
7
His House (2020)
8,5
Jingle Jangle: a Christmas Journey (2020)
 1. Unhinged Russell Crowe gaat heerlijk over the top in deze rechttoe rechtaan thriller over een chauffeur van een pick-up die een jonge vrouw stalkt. 90 minuten cinema om geen minuut bij na te denken.
 2. His House Deze Afrikaanse horrorfilm raakt de grotere maatschappelijke thema’s aan (à la Jordan Peele) en weet aangenaam te verrassen. Werd goed onthaald op het Sundance film festival.
 3. Jingle Jangle: a Christmas Journey Eén van de vele Kerstfilms van Netflix, maar dit is wel één van de betere, zoniet de beste die de streaming-dienst al voortbracht. Kijkplezier voor het hele gezin.

Tegenvallers van 2020
Niet alle verwachtingen worden ingelost, en dat bewijzen onderstaande teleurstellingen… voor mij dan toch.

7
Tenet (2020)
5,5
Da 5 Bloods (2020)
6
The Old Guard (2020)
5
Monos (2020)
 1. Tenet Deze zal zowel in de top als in de flop 10 van heel wat lijstjes terechtkomen. Mij kon de film niet helemaal overtuigen. Geen slechte film, maar heeft wel de verwachtingen niet ingelost.
 2. Da 5 Bloods Hetzelfde geldt voor deze film. Geen slechte film, maar duurt veel te lang en van Spike Lee verwacht je toch net iets meer.
 3. The Old Guard Over deze film werd zodanig veel gesproken dat de verwachtingen heel hoog waren. Ook hier worden ze niet ingelost. Zwakke actiescènes en de meest irritante soundtrack van de 21ste eeuw.
 4. Monos Door critici over de hele wereld bejubeld en voortdurend vergeleken met Apocalypse Now. Ik hoop dat Francis Ford Coppola dat nooit te horen krijgt.

Flop van 2020
Af en toe zie je ook eens een film die je met een heel slecht gevoel achterlaat. Welnu, dit was er zo één.

The Platform (2020)
 1. The Platform Eén van de meest wansmakelijke films die ik ooit zag en waarvan de bedoeling mij echt niet duidelijk is. Snel door naar het volgende onderwerp.

2021

2021 brengt ons ongetwijfeld heel wat filmplezier, op voorwaarde dat Netflix en aanverwanten ons blijven overstelpen met kwalitieve films. Maar laat ons met z'n allen bidden dat de bioscopen terug open gaan en dat ook het hele jaar blijven. Waar kijk ik naar uit?
Heel veel is er niet om echt naar uit te kijken, maar ongetwijfeld duiken er nog wel wat onverwachte pareltjes op. Hierbij toch een poging.

Vooruitblik 2021
Films waar ik het meest naar uitkijk in 2021.

 1. Jungle Cruise Dit lijkt mij zo’n film waarbij je lekker achterover mag leunen en twee uur lang genieten. Althans dat hoop ik toch.
 2. Dune De film van Lynch is een cultklassieker, maar kon mij niet helemaal bekoren. De trailer van deze doet mij echter watertanden.
 3. The Conjuring 3 De tweede was beter dan de eerste, dus hopen we dat deze franchise blijft in stijgende lijn gaan.
 4. A Quiet Place Part II Same here! De eerste was zo goed dat de tweede bijna niet slecht kan zijn. En Tommy Shelby doet mee, dus...!

Doe-maar-niet in 2021
Waar kijk ik niet naar uit...?

 1. F9 Hoe lang kan een filmfranchise doorgaan?
 2. Halloween Kills Ook deze franchise heeft nu toch al lang zijn houdbaarheidsdatum bereikt, zou je toch denken… pffff...