Filmjaar 2020

Het jaar 2020 is ten einde, tijd voor een overzicht van weer een uitstekend filmjaar.
We sluiten een apart filmjaar af. Er waren bijna geen grote blockbusters te bekennen en sommige bioscoopreleases werden keer op keer uitgesteld. Ondanks alles heb ik evengoed 66 films mogen zien op het witte doek. Hiernaast is mijn oog een stuk meer gevallen op de releases van verschillende streamingsdiensten (Netflix, Disney+, Amazon Prime etc.). Hieronder bevindt zich mijn lijst met een aantal favorieten, verrassingen, teleurstellingen en flops van filmjaar 2020. Als laatst blikken we ook vooruit naar 2021. Ik wens iedereen een mooi nieuw filmjaar toe!

Jordy Gomes

Top 6 van 2020

9
Hamilton (2020)
9
Waves (2020)
8,5
Soul (2020)
8
The Queen's Gambit (2020)
8
Jojo Rabbit (2020)
8
Tenet (2020)
 1. Hamilton Deze verfilming van de geprezen Broadway-musical staat op Disney+ en heeft mij sinds zijn release niet meer losgelaten. Wekelijks echoot de soundtrack door de kamer heen. Een Amerikaanse geschiedenisles dat verteld wordt met innovatieve muziek.
 2. Waves De meest rauwe drama van het jaar, waarbij de eerste helft vrijwel perfectie is. De film belicht het ‘leven’ en alle menselijke emoties die daarbij komen kijken. Hierdoor is Waves een rijke filmervaring geworden die je niet mag missen.
 3. Soul De nieuwste Pixar-animatiefilm behandelt onze ziel en vertelt over de eigenschappen die jou vormt tot een uniek mens. Dankzij Soul kijk je met andere ogen naar de wereld om je heen en kun je inzien hoe mooi het alledaagse-leven kan zijn. Een boodschap die we juist nu goed kunnen gebruiken.
 4. The Queen's Gambit Deze Netflix-miniserie heeft de interesse in schaken weer tot leven gewekt. Een verhaal over je passie volgen en de (mentale) kosten die hiertegenover staan. Bevat goed geacteerde drama en weet schaakwedstrijden spannend in beeld te brengen. Ik zeg schaakmat.
 5. Jojo Rabbit Een Tweede-Wereldoorlogsfilm met een satirische invalshoek. Weet zowel te vermaken met zijn absurditeit als te ontroeren met zijn persoonlijke verhaal. De perfecte balans voor een uniek eindresultaat.
 6. Tenet Christopher Nolan’s meest ingewikkelde en verwarrende film tot nu toe. Tenet blijft mij fascineren met zijn complexiteit. Nog steeds doordenkend over hoe alles precies in zijn werking gaat, waardoor de film je blijft uitnodigen om herbekeken te worden. Iets wat ik door de jaren heen zeker zal doen.

Verrassingen van 2020
De onverwachte parels zijn misschien wel de mooiste.

8,5
The Trial of the Chicago 7 (2020)
8,5
Ma Rainey's Black Bottom (2020)
8
The Haunting of Bly Manor (2020)
8
Just Mercy (2020)
8
1917 (2020)
7,5
Sound of Metal (2020)
 1. The Trial of the Chicago 7 Regisseur/schrijver Aaron Sorkin levert met deze ‘courtroom-drama’ een pareltje af. Hij laat ze sympathieke acteurs het subtiele werk doen, benuttigt de montage om zijn punten duidelijk te maken en gebruikt woorden & dialogen als wapens. Hierdoor weet deze drama met praktisch alleen maar gepraat net zo spannend uit te pakken als een goede thriller.
 2. Ma Rainey's Black Bottom Een kleinschalig verhaal dat zich afspeelt binnen een enkele locatie – de opnamestudio. Hier gaat alles fout wat je kunt bedenken, waardoor de spanning voelbaar is. Viola Davis & Chadwick Boseman leveren misschien wel het beste acteerwerk af van het jaar. Ronduit fantastisch filmvakmanschap.
 3. The Haunting of Bly Manor Regisseur Mike Flanagan weet op consistente basis kwalitatief hoge horror te produceren. Zijn nieuwe Netflix-miniserie heeft, net zoals zijn voorganger (The Haunting of Hill House), de juiste afstemming tussen horror, drama en mysterie - inclusief sterke thematiek.
 4. Just Mercy Een waargebeurd verhaal over een advocaat die ervan is overtuigd dat zijn cliënt onschuldig is vanwege een gebrek aan overtuigend bewijs. De film bevat onderwerpen als iemand onrecht aandoen, corruptie en het onderdrukken van mensen met een donkere huidskleur. Het geweldige acteerwerk van Michael B. Jordan & Jamie Foxx maakt deze drama het kijken waard.
 5. 1917 We volgen twee soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog die een bericht moeten afleveren in vijandig gebied om zo de levens van hun medesoldaten te redden. Cameraman Roger Deakins heeft hiermee een Oscar binnengehaald, aangezien de film de impressie geeft te zijn opgenomen in één doorlopend shot. Een filmtechnisch hoogstandje.
 6. Sound of Metal Deze Amazon-Original film toont de ergste nachtmerrie van een muziekliefhebber. Wat als je van de één op andere dag je gehoor zou verliezen? Dit boeiende onderwerp gaat gepaard met uitmuntend sounddesign, deze heeft het doel je te verplaatsen in de schoenen van ons hoofdpersonage. Een effectieve aanpak dat zorgt voor een meeslepende film.

Tegenvallers van 2020
Films die de (hoge) verwachtingen niet hebben waargemaakt.

4
Scoob! (2020)
5
Mulan (2020)
5
Antebellum (2020)
5,5
Project Power (2020)
4
Charlie's Angels (2020)
4,5
The Rental (2020)
 1. Scoob! Als groot fan van Scooby-Doo en de rest van het Mystery Inc. team is deze modernisatie te schandalig voor woorden. De simpliciteit van de serie met monsters ontmaskeren is alles wat we willen zien, geen opzet naar een uitgebreid Hanna-Barbera filmuniversum met een geforceerd superhelden-spektakel. In één woord: Zoinks!
 2. Mulan Jaarlijks verschijnt er een Disney-remake die een plek weet te bemachtigen op mijn lijst van tegenvallers. Vrijwel elke verandering die hier wordt gemaakt pakt slechter uit dan voorheen. De originele animatieklassiekers blijven altijd superieur, waardoor ook Mulan zich mag vestigen naast de middelmatigheid van de andere Disney-remakes. Welkom bij de club.
 3. Antebellum Wat een geweldige trailer en wat een potentie zat er in dit onderwerp. Dit is een simpel geval van de trailer die veel beter uitpakte dan het eindproduct. De film blijft oppervlakkig, de plottwist is afgezaagd en belangrijke vragen blijven onbeantwoord. Een gemiste kans.
 4. Project Power Het concept van een pil die je vijf minuten willekeurige superkrachten geeft brengt zoveel creatieve vrijheid met zich mee, maar helaas wist de film dit niet in te lossen. Het verhaal is cliché, met maten zelfs oninteressant en ook de verschillende krachten die getoond worden laten te wensen over.
 5. Charlie's Angels Het meest lege en zielloze product van het jaar. Niet grappig, spannend, aangrijpend of iets in die richting. Een emotieloze ervaring, een onnodige remake en een compleet inhoudsloze film. Niemand hoeft zijn tijd hieraan te verspillen.
 6. The Rental Het regiedebuut van Dave Franco begint redelijk, maar wordt al snel chaotisch aangezien de film niet weet wat het wil zijn. Een drama over twee koppels, een film over de koppels die bespioneerd worden of toch een bloederige slasher? Een combinatie van al deze elementen zorgt voor een onsamenhangend rommeltje.

Flops van 2020

1
Artemis Fowl (2020)
1
The Boy II: Brahms' Curse (2020)
3
Dolittle (2020)
3,5
The Grudge (2020)
 1. Artemis Fowl Niks riep zoveel vraagtekens op als elke keuze die werd gemaakt in Artemis Fowl. Verbazingwekkend hoe een film zo hard kan falen op elk gebied. Een flinterdun plot dat tegelijk te weinig als te veel om armen heeft, hoe is het mogelijk? Frustrerend voorspelbaar, met een onsympathiek hoofdpersonage en een aantal lachwekkend slechte momenten. Disney lijkt zijn magie hiermee bijna te hebben verloren.
 2. The Boy II: Brahms' Curse Maakt een koerscorrectie en spreekt hiermee de gebeurtenissen uit zijn voorganger tegen. Hierdoor weet dit vervolg niet alleen opzichzelfstaand waardeloos te zijn, maar brengt hij ook het eerste deel naar beneden in kwaliteit. In mijn ogen is dit alles wat fout is met moderne horror. Een schande voor het genre.
 3. Dolittle Wederom een onnodige remake, ditmaal met een slaapwandelende Robert Downey Jr. die een verlepte Johnny Depp imitatie lijkt te doen. Kinderachtige scheten-humor, slechte effecten en tenenkrommende dialogen maken dit een pijnlijke zit om doorheen te komen.
 4. The Grudge Je raad het al, nog een remake (het houdt niet op, niet vanzelf) dat niks in huis heeft om het Ju-On personage weer nieuw leven in te blazen. Mist de sfeer, mythologie en angst uit de Japanse films of de eerste Amerikaanse verfilming. Dit is zo’n uitgemolken franchise dat The Grudge nu permanent op zolder verstopt mag blijven.

2021

Een overzicht van een filmjaar zonder vooruitblik is niet compleet.
Dus waar kijk ik het meest naar uit in 2021? En welke films hoeven voor mij niet uit te komen dit jaar? Bij deze mijn vooruitblik.

Vooruitblik 2021
Films waar ik het meest naar uitkijk in 2021.

 1. Elvis Naast de verrassende verfilmingen van Queen (Bohemian Rhapsody) en Elton John (Rocketman) ben ik zeer benieuwd naar een drama over het levensverhaal van mijn persoonlijke favoriete muzikant, ‘The King of Rock and Roll’, Elvis Presley.
 2. Last Night in Soho Een nieuwe film van regisseur Edgar Wright. Ditmaal een psychologische horror/thriller met een vleugje tijdreizen. Dat is meer dan genoeg om mij enthousiast te maken.
 3. Encanto Een nieuwe Disney-animatiemusical dat zich afspeelt in Colombia en muziek bevat van de man achter Hamilton: Lin-Manuel Miranda. Dat wordt heerlijk swingen.
 4. Mortal Kombat Als fan van de games wil ik een overdreven actiefilm zien met liters aan bloed, hoe extremer, hoe beter. Laat alle Fatalities maar komen!
 5. No Time to Die De laatste James Bond film met Daniel Craig in de hoofdrol is al een aantal keren verplaatst, maar komt er hopelijk echt aankomend jaar aan. Laat dit het wachten waard zijn en Bond voorzien van een mooie afsluiter.
 6. Dune Regisseur Denis Villeneuve heeft mij nog nooit teleurgesteld met zijn filmografie. Dit epische sciencefiction-verhaal moet gezien worden op het grote witte doek.

Doe-maar-niet in 2021
Films die voor mij niet zo nodig hoeven uit te komen in 2021 - of later wat dat betreft.

 1. Clifford the Big Red Dog Nee, gewoon nee. Er hoeft niet van letterlijk alles een filmadaptatie te komen. Laat deze hond uit de jeugd van velen gewoon met rust en laat hem verder spelen in de kinderboeken waar hij thuishoort.
 2. The Forever Purge Het concept is aangeslagen dus deze franchise gaat maar door met films maken en ook een tv-serie is al gaande. Hopelijk gaat The Purge na deze film ook ‘Forever’ met pensioen.
 3. The Matrix 4 Misschien een controversiële keus, maar naar mijn mening was alleen The Matrix (1999) echt het kijken waard. De vervolgen gingen al snel bergafwaarts en het verhaal was afgesloten. Na zoveel jaar met een vierde deel op de proppen komen lijkt daarom onnodig.