Filmjaar 2019

Het jaar 2019 is ten einde, tijd voor een overzicht van weer een uitstekend filmjaar.
Na het (persoonlijk) teleurstellende 2018 kijk ik een stuk aangenamer terug op het laatste filmjaar van dit decennium. 2019 wist over het algemeen verwachtingen waar te maken en soms zelfs te overtreffen. In totaal heb ik 106 films in de bioscoop gezien, dit aantal wordt nog hoger wanneer we films meerekenen die direct op een streamingservice (Netflix, Disney+) zijn verschenen. Hieronder volgen mijn persoonlijke favoriete films van het jaar, de grootste verrassingen, teleurstellingen en een aantal dieptepunten. Hopelijk biedt 2020 weer een breed assortiment aan filmpareltjes aan. Maar ook de onderkant van de top-lijstjes komen voorbij; de flops. Verder kijken we vooruit op 2020. Alvast vele fijne voorstellingen gewenst!

Jordy Gomes

Top 6 van 2019

9
Avengers: Endgame (2019)
9
Green Book (2019)
8,5
Le Mans ‘66 (2019)
8,5
Doctor Sleep (2019)
8
Knives Out (2019)
8
Klaus (2019)
 1. Avengers: Endgame De focus ligt op de karakterontwikkeling van de originele zes Avengers en sommige krijgen een mooi afscheid als gevolg. Een spectaculair, emotioneel, maar bovenal waardige afsluiter voor de zogeheten ‘Infinity Saga’ van het Marvel Cinematic Universe.
 2. Green Book De (naar mijn mening terechte) Oscarwinnaar voor beste film van 2018 verscheen in ons kikkerlandje pas eind januari. Een verhaal over vriendschap, vooroordelen en hoe iedereen van alle culturen iets van elkaar kan leren.
 3. Le Mans ‘66 Het waargebeurde verhaal over autobedrijf Ford die niet langer in de schaduw wilde staan van Ferrari en hun op het racecircuit wilde inmaken. Een film met sterke regie, top acteerwerk en races die een adrenaline kick achterlaten.
 4. Doctor Sleep Dit vervolg weet zowel Stephen King’s boek als de visie achter Kubrick’s The Shining (1980) te eren. Een sfeervolle, karakter-gedreven horrorfilm die zich mag vestigen als één van de beste Stephen King adaptaties.
 5. Knives Out Een originele film, niet gebaseerd op een boek, franchise of andere media? Het is blijkbaar nog mogelijk! Wat een verfrissende afwisseling. Dit moordmysterie is een ouderwets potje Cluedo met een script zo scherp als messen zelf.
 6. Klaus Deze prachtige handgetekende animatiefilm op Netflix zal waarschijnlijk onder de radar vliegen van de meeste en is daarom het uitlichten waard. Een hartverwarmend verhaal over hoe een goede daad, al is deze nog zo klein, iemand kan aansporen om iets positiefs terug te doen. Dit is een jaarlijkse kerstklassieker in de maak.

Verrassingen van 2019
De onverwachte parels zijn misschien wel de mooiste.

8,5
They Shall Not Grow Old (2019)
8,5
Once Upon a Time In… Hollywood (2019)
8,5
Parasite (2019)
8,5
Marriage Story (2019)
8
Joker (2019)
8
Ready or Not (2019)
 1. They Shall Not Grow Old Deze Eerste Wereldoorlog documentaire is niet alleen inhoudelijk indrukwekkend, maar werkt tegelijkertijd ook als een experiment binnen het filmlandschap. Met behulp van moderne technieken zijn de oude, geluidloze, zwart-wit beelden nu ingekleurd, opgepoetst en ondersteunt met geluidseffecten.
 2. Once Upon a Time In… Hollywood Misschien wel de meest artistieke film van het jaar, één die affectie uitstraalt voor de industrie. Quentin Tarantino’s ode aan de gouden jaren van Hollywood. Gemaakt door filmliefhebbers, voor filmliefhebbers.
 3. Parasite Een Zuid-Koreaanse drama/thriller dat gaat over het klassenverschil tussen de elite en de armen. Volledig uniek in zijn uitvoering, onvoorspelbaar, met een diepgaand verhaal vol metaforen om je aan het denken te zetten.
 4. Marriage Story Deze Netflix-film biedt een rauw en realistisch beeld van een koppel die een scheiding ondergaan en vechten om de welvaart van hun zoon. Adam Driver & Scarlett Johansson geven misschien wel de beste acteerprestaties van hun carrière en de emoties kunnen hoog oplopen.
 5. Joker Complimenten aan Warner Bros. & DC voor het produceren van een onconventionele film binnen het ‘superhelden’ genre. Een soort filmhuis-drama met een iconische slechterik in de hoofdrol. Joaquin Phoenix maakt een Oscarwaardige impressie en zal geheid wat nominaties binnenslepen.
 6. Ready or Not De juiste balans kraken in horror/komedie is lastig, maar dat wordt hier vlekkeloos gedaan. Dit is ongetwijfeld één van de meest bevredigende bioscoopervaringen van het jaar. Wat een genot om naar te kijken.

Tegenvallers van 2019
Films die de (hoge) verwachtingen niet hebben waargemaakt.

5,5
The Lion King (remake) (2019)
4,5
Happy Death Day 2U (2019)
4
Men in Black: International (2019)
5
Godzilla: King of the Monsters (2019)
5
Maleficent 2 (2019)
5
Gemini Man (2019)
 1. The Lion King (remake) Op schaamteloze wijze wordt shot-voor-shot en bijna tekst voor tekst alles gekopieerd uit het origineel, zonder enige toegevoegde waarde. Er is totaal geen bestaansrecht voor deze remake. Disney heeft zichzelf dit jaar echt verlaagd naar een staat van creatieve armoede.
 2. Happy Death Day 2U De eerste film was vermakelijk, maar dit vervolg mist vernieuwing en gaat overboord in zijn komedie en sciencefiction elementen. Laat er alsjeblieft geen derde film verschijnen.
 3. Men in Black: International Misschien wel de meest zielloze filmervaring van het jaar. Ontzettend standaard, oninteressant en leeg. Deze mag snel uit het geheugen gewist worden.
 4. Godzilla: King of the Monsters Een gigantische monster-tegen-monster film dat uitloopt op een chaotische bende. De inhoudsloze actiescènes vliegen om je oren, zonder enige vorm van spanning. Zijn voorganger was vele malen beter.
 5. Maleficent 2 Angelina Jolie is goed in de rol, maar dit is niet de duivelse slechterik uit Disney’s sprookje. Dat het bedrijf zo respectloos omgaat met hun eigen welbekende personage is schrikwekkend.
 6. Gemini Man De 3D-technieken zijn scherp en de High Frame Rate (HFR) werkt zowel in de film zijn voor als nadeel. Echter weet het script niks meer te bieden dan een slappe actiefilm. Alle dure speeltjes kunnen deze middelmatigheid niet verschuilen.

Flops van 2019

2
Corgi (2019)
2,5
Hellboy (2019)
2
47 Meters Down: Uncaged (2019)
 1. Corgi De waarheid komt boven tafel. Na het zien van honden die elkaar seksueel aanranden, ongepaste grappen en een vrouwelijke hond die aan het paaldansen is, gaf ik de moed op. Alleen de eerste helft zien van deze afgrijselijke film was al teveel. Wat een beschaming voor het animatiegenre.
 2. Hellboy Niks, maar dan ook niks werkte in deze reboot waar niemand op zat te wachten. Zwakke effecten, humor dat plat op zijn gezicht valt en een onnodige opzet voor een vervolg. Laat deze maar achter in de dieptes van de onderwereld.
 3. 47 Meters Down: Uncaged Al was het nou slecht op een komische manier had je er nog wat entertainment uit kunnen halen, maar nee. Van de personages tot de situaties en het onoverzichtelijke camerawerk, dit is ronduit belabberd filmvakmanschap.

2020

Een overzicht van een filmjaar zonder vooruitblik is niet compleet.
Dus waar kijk ik het meest naar uit in 2020? En welke films hoeven voor mij niet uit te komen dit jaar? Bij deze mijn vooruitblik.

Vooruitblik 2020
Films waar ik het meest naar uitkijk in 2020.

 1. 1917 Dit klinkt als een onwijs innovatieve film, één waarbij het lijkt alsof alles in een enkel shot is gefilmd. De eerste berichten zijn positief en het belichten van de Eerste Wereldoorlog wordt ook gewaardeerd.
 2. Onward & Soul De laatste jaren bracht Pixar alleen vervolgen uit op hun bekende animatiefilms, maar dit wordt goedgemaakt met twee originele projecten in hetzelfde jaar. Onward verschijnt in maart en Soul in juni.
 3. Tenet Een nieuwe film van regisseur Christopher Nolan met een onwijs sterke cast en een gigantisch budget. Een actie/thriller dat het verloop van tijd lijkt te gebruiken in het plot. De trailer belooft wat interessants.
 4. Last Night in Soho Een nieuwe film van regisseur Edgar Wright. Ditmaal een psychologische horrorfilm. Zijn unieke stijl zorgt er vaak voor dat zijn films belanden tussen mijn favorieten van het jaar.
 5. Richard Jewel Een waargebeurd verhaal van regisseur Clint Eastwoord met een cast bestaande uit o.a. Paul Walter Hauser, Sam Rockwell en Kathy Bates. Dit onderwerp klinkt als een verhaal dat rijp is om verfilmd te worden.
 6. Dune Regisseur Denis Villeneuve heeft met zijn filmografie nog nooit teleurgesteld. Hij staat garant voor kwaliteit en bevindt zich nu in de epische sciencefiction wereld van Dune, gebaseerd op het gelijknamige boek.

Doe-maar-niet in 2020
Films die voor mij niet zo nodig hoeven uit te komen in 2020 - of later wat dat betreft.

 1. Alle toekomstige Disney ‘live-action’ remakes 2019 heeft de Disney remakes de strop omgedaan. De kopieer en plak mentaliteit die ze hanteren is gewoon geldklopperij en dankzij de sterke nostalgische connectie die wij hebben met veel Disney eigendommen werkt deze truc keer op keer. Al hun toekomstige remakes kunnen mij gestolen worden.
 2. Morbius Een film maken over de bekende Spider-Man slechterik Venom (2018) is nog enigszins logisch, maar Morbius de vampier? Sony komt hiermee echt hopeloos over en wilt te graag meeliften op het huidige superhelden succes.
 3. The Purge 5 Er komt geen einde aan deze franchise, aangezien er ook al een televisieserie is uitgebracht. Hopelijk weten ze het hiermee eindelijk eens af te sluiten.